1. କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ କିପରି ଆରମ୍ଭ କରିବେ I
କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ଷାଠିଏ ଦଶକର ଶେଷ ଭାଗରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଚା ଏବଂ କଫି ଉତ୍ପାଦନ ପରେ ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଫସଲରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ କାଜୁ ବାଦାମ ସିଧାସଳଖ କିମ୍ବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟରେ ଖିଆଯାଏ |
ମୁଖ୍ୟତଃ ମାଟି ସଂରକ୍ଷଣ ଫସଲ ଭାବରେ କାଜୁ ବାଦାମ ଭାରତକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା | ଧିରେ ଧିରେ ଭାରତ ବାଦାମର ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କଲା ଏବଂ କାଜୁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଲା | କାଜୁ ବାଦାମ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣଲ (kernel) ଉପରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ | ଭାରତରେ ଏହାର ଚାହିଦା ତୁଳନାରେ କାଜୁ ବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ବହୁତ କମ୍ ଅଟେ| ଭାରତୀୟ କାଜୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଏହାର ଗୁଣ, ରୂପ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା | ଭାରତ ହେଉଛି କାଜୁ କର୍ଣ୍ଣଲ (kernel) ର ବୃହତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ | ବିଶ୍ୱରେ କାଜୁ କର୍ଣ୍ଣଲର ୬୫% ରୁ ଅଧିକ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି ଭାରତ ରେ। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ଟି ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ କାଜୁ ଖିଆଯାଏ | ତେଣୁ, ଚାହିଦା ହେତୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଭଲ ପ୍ରକଳ୍ପ |
କାଜୁ ହେଉଛି ଋତୁକାଳୀନ ଫଳ, ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଆପଣ କାଜୁକୁ କଞ୍ଚା ରୂପରେ ଖାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ, ଏହାକୁ ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ |
କାଜୁ ଶକ୍ତି, ଭିଟାମିନ୍, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟର (anti-oxidant) ଉତ୍ସ ଅଟେ ଯାହା ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ |
କଞ୍ଚାମାଲ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବିଚାର କରି ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇପାରିବ | କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ହେଉଛି ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର-ଲାଭଜନକ ବ୍ୟବସାୟ, ଏହି ଆର୍ଟିକିଲ୍ ଆପଣଙ୍କୁ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନା ବିଷୟରେ ଏକ ଧାରଣା ପାଇବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ |
2. କାଜୁ ବାଦ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ (ବଜାର ସୁଯୋଗ)
କାଜୁ ବାଦାମର ଚାହିଦା ଦିନକୁ ଦିନ ବଢୁଛି, ଏହା ଭାରତରୁ ବିଦେଶୀ ଜିଲ୍ଲାକୁ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଅଟେ |କାଜୁ ବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଉପଭୋକ୍ତା ତଥା ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ, ଭାରତରେ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପରେ ଉତ୍ପାଦନରେ ସର୍ବାଧିକ ହାର ରହିଛି। ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ କାଜୁ ବାଦାମର ୭୦% ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ବ କୁ ଭାରତରୁ ରପ୍ତାନି ହୁଏ, କାଜୁ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ
Cashew Export Promotion Council of India(CEPC) କାଜୁ ବାଦାମ ଏବଂ କାଜୁ ବାଦାମ ବିକ୍ରି କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି |ଘରୋଇ ବଜାର ରେ ମଧ୍ୟ ସାମଗ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନର ଦୁଇ-ତୃତୀୟାଂଶ ପାଇଁ ଚାହିଦା ଅଛି I
ଯଦି ଆପଣ ଲାଭଜନକ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସାୟ ବିଷୟ ରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ |
3. କାଜୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସ |
କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟର ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ କିଛି ପଞ୍ଜୀକରଣ (Registration) ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସ (License) କରିବାକୁ ପଡିବ |
କାଜୁ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା ନିମ୍ନ ରେ ଦିଆଗଲା |
1 ଫାର୍ମର ପଞ୍ଜୀକରଣ: ଛୋଟ ହେଉ ବା ମଧ୍ୟମ, ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଏକ ମାଲିକାନା କିମ୍ବା ଭାଗିଦାରୀ ସଂସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ |
2 ଜିଏସଟି (GST) ପଞ୍ଜୀକରଣ: ଜିଏସ୍ଟି ପଞ୍ଜିକରଣ କରି ଜିଏସ୍ଟି ନମ୍ବର ପାଇବାକୁ ହେବ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଟେ
3 ବାଣିଜ୍ୟ ଲାଇସେନ୍ସ (Trade Lcense): ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କଠାରୁ ଟ୍ରେଡ୍ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତୁ |
4 ପ୍ରଦୂଷଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର: କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ରଦୂଷଣର କାରଣ ହୋଇପାରେ; ତେଣୁ, ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବା ଆବଶ୍ୟକ |
5 ଲଘୁ,କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ପଞ୍ଜୀକରଣ (MSME/SSI Registraton): ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟକୁ ଲଘୁ,କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ପଞ୍ଜିକରଣ ସହିତ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସବସିଡି ଏବଂ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେବ |
6 ବଏଲର ଇନ୍ସପେକ୍ଟରଙ୍କ ଲାଇସେନ୍ସ (Boiler inspector License): କାଜୁ ବାଦାମ ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ବଏଲର ଅଧୀକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଟେ |
7 ଟ୍ରେଡ୍ ମାର୍କ (Trade License): ଟ୍ରେଡ୍ ମାର୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ସାହାଯ୍ୟରେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ରାଣ୍ଡକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିପାରିବେ |
4. କାଜୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥାନ (ଅବସ୍ଥାନ)
ପାଖାପାଖି ୫୦୦ ବର୍ଗ ମିଟର ଜମିର ଆପଣଙ୍କର ମାଲିକାନା ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଛୋଟ ସ୍କେଲ୍ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରସ୍ତୁତି ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ଠିକ ହେବ |
ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଫାସୁତୁରା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରେ କାଜୁ ଶୁଖାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଖୋଲା ସ୍ଥାନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ |
ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବଜାରର ଉପଲବ୍ଧତା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଉଚିତ | ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୁଦାୟ ମୂଲ୍ୟ ଆକଳନ ରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |
5. କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟରେ ବ୍ୟବହୃତ କଞ୍ଚାମାଲ |
ମୁଖ୍ୟ କଞ୍ଚାମାଲ ହେଉଛି କାଜୁ ବାଦାମ |
ଆପଣଙ୍କ ବଜାରରେ ଆବଶ୍ୟକ କଞ୍ଚାମାଲ ର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଆବିଷ୍କାର କରନ୍ତୁ |
ସାଧାରଣ ସାମୟିକ ଭାବରେ କଞ୍ଚାମାଲ ର ଆବଶ୍ୟକ ହେବ, ତେଣୁ ଠିକ ଦାମ ରେ ଭଲ କଞ୍ଚାମାଲ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା କୁ ହେବ|
6. କାଜୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ମେସିନ୍ ଏବଂ ୟୁନିଟ୍ ସେଟଅପ୍ |
ଦେଶର ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଣେ କାଜୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ୟୁନିଟ୍ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବ | କାଜୁକୁ ଉତ୍ପାଦିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଣିବାକୁ ପରିବହନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ |
7. କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ତାଲିକା |
- ରନ୍ଧନ ପାତ୍ର Cooking Containers
- କାଜୁ ଫିଲିଂ ମେସିନ୍ cashew filling machine
- କାଜୁ ପିଲିଂ ମେସିନ୍ Cashew Peeling Machine
- ଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଷ୍ଟ୍ରେନର୍ Fragments strainer
- ହାତ କଟି ଯନ୍ତ୍ର Hand Operated Cutting equipment
- ଗରମ ଚୁଲା Hot furnace
- ହସ୍କ ୱିନ୍ ମେସିନ୍ Husk Winnowing Machine
- ମଲ୍ଟି ରଙ୍ଗର କାଜୁ କର୍ଣ୍ଣଲ ସର୍ଟିଂ ମେସିନ୍ Sorting Machine
- ସିଲ୍ ମେସିନ୍ Packaging Machine
- ବାଷ୍ପ ବଏଲର Steam Boiler
- ଓଜନ ମାପ Weighing scale
8. କାଜୁ ବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ |
କଞ୍ଚା କାଜୁ ବାଦାମ ଯାହା ଏକ କୃଷକ କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରୁ କିଣାଯାଏ |
ଏହି ବାଦାମଗୁଡିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ୨ ରୁ ୩ ଦିନ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରେ ଶୁଖିବା ଆବଶ୍ୟକ, ତା’ପରେ ଏହାକୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ଝୋଟ ବ୍ୟାଗରେ ରଖନ୍ତୁ |
- ପ୍ରାଥମିକ ସଫା କରିବା: ସର୍ବପ୍ରଥମେ, କଞ୍ଚା କାଜୁ ବାଦାମକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ-ଶୁଖାଇ ବ୍ୟାଗରେ ରଖନ୍ତୁ |
- ବଏଲର୍ରେ ଷ୍ଟିମିଂ: ଗଚ୍ଛିତ ବାଦାମକୁ ସଫା କରାଯାଏ ଏବଂ ତା’ପରେ କାଜୁ ବାଦାମକୁ କୋମଳ କରିବା ପାଇଁ ଚାପ ପାତ୍ର (boiler) ରେ ବାଷ୍ପିତ ହୁଏ | ଏହାଦ୍ୱାରା ମଞ୍ଜି ଚୋପା ରୁ ସହଜ ରେ ଅଲଗା ହେଇ ଯାଏ |
- ସେଲ୍ କଟିଙ୍ଗ୍: କାଜୁ ଶେଲ୍ ଦ୍ରାଘିମା ଖୋଲା ହୋଇ ଦୁଇଭାଗ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ କାଜୁ ବାଦାମକୁ ସେଲରୁ ମାନୁଆଲ୍ କିମ୍ବା କଟିଙ୍ଗ୍ ମେସିନ୍ କାଜୁ ବାଦାମ କାଟିବା ଯନ୍ତ୍ରରୁ ବାହାର କରାଯାଇଥାଏ |
- ବାଷ୍ପ ଭଜା Steam Roasting: କାଜୁ ବାଦାମକୁ ଏକ ଚୁଲିରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉତ୍ତାପରେ ଶୁଖାଯାଏ ତେଣୁ କାଜୁ ବାଦାମର ବାହ୍ୟ ସ୍ତରକୁ ସହଜରେ ଛଡାଇ ଦିଆ ଯାଇ ପାରେ |
- ପିଲିଂ: କାଜୁ ବାଦାମର ବାହ୍ୟ ଗୋଲାପୀ ସ୍ତର ଯାହା “ଟେଷ୍ଟା” ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ଏହାକୁ କାଢି ନିଆଯାଏ ଏବଂ କାଜୁ ବାଦାମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ |
- ଗ୍ରେଡିଂ: କାଜୁ ବାଦାମକୁ କିନ୍ନରର ରଙ୍ଗ, ଆକାର ଏବଂ ଭଜା ଅବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ବିଭିନ୍ନ କିସମରେ ଆଗମାର୍କ (AGMARK ) ମାନକ ସହିତ ଗ୍ରେଡିଂ କରାଯାଏ |
- ପ୍ୟାକେଜିଂ: କାଜୁ ବାଦାମ କୁ ସର୍ବାଧିକ 3% ଆର୍ଦ୍ରତା ରେ ପ୍ୟାକ୍ କରା ହୋଇଯାଏ |
9. କାଜୁ ବାଦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ତାଲିମ:
ଯଦି ଆପଣ କାଜୁ ବାଦାମ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ କାଜୁ ବାଦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ତାଲିମ ଗ୍ରହଣ କରି ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ | କିନ୍ତୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବ ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଖୋଜିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେବ |
କାଜୁ ବାଦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ଅନଲାଇନ୍ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ:
ଆପଣ କାଜୁ ବାଦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ଅନ୍ଲାଇନ୍ ଟ୍ରେନିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇପାରିବେ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଆପଣ ଯଦି ଅନଲାଇନ୍ ଟ୍ରେନିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଖୋଜୁଥିବେ ତେବେ ଆପଣ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ନ ଯାଇ ବ୍ୟବସାୟ ଶିଖିପାରିବେ ଏବଂ ବୁଝିପାରିବେ |
କାଜୁ ବାଦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ଅଫଲାଇନ୍ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ:
ଯଦି ଆପଣ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ କେହି ଆପଣଙ୍କୁ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ କୁହନ୍ତୁ ତେବେ ଆପଣ କାଜୁ ବାଦାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସାୟ ଅଫଲାଇନ୍ ଟ୍ରେନିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଯାଇପାରିବେ | ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ପାଇବେ |
ଓଡିଶା କାଜୁ ନିଗମ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ଆପଣ ଅଧିକ ବିବରଣୀ ଓ ସହଯୋଗ ପାଇ ପାରିବେ